Coronavirus, în România: de ce a scăzut vârsta bolnavilor internați în spitale
Numărul cazurilor de coronavirus depistate în ultima săptămână a crescut foarte mult pe teritoriul României, un detaliu care s-a reflectat deja în restricții impuse în București și alte orașe mari ale țării. Pe marginea acestei realități, Valeriu Gheorghiță a făcut mai multe mențiuni.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, într-o intervenție la Antena 3, a subliniat importanţa respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. El a atras atenţia asupra faptului că „în situaţia de faţă se pot scăpa lucrurile de sub control foarte uşor”. Oficialul a afirmat că tot mai mulţi tineri se infectează cu tulpina din Marea Britanie a virusului şi că, în aceste condiţii, trebuie adaptată şi strategia campaniei de vaccinare.
„Este foarte importantă respectarea măsurilor de prevenţie, lucrurile pe care cred că le-am învăţat cu toţii şi nu este bine să le uităm, pentru că în situaţia de faţă se pot scăpa lucrurile de sub control foarte uşor, deja vedem ce se întâmplă în Timişoara, spitalele sunt aproape pline.
Impactul vaccinării, după cum am observat şi din experienţa noastră de până acum, apare după un interval de circa o lună, o lună şi jumătate, deci practic, beneficiile nu sunt imediate după ce efectuezi prima doză şi din acest punct de vedere este important ca aceste două măsuri – respectarea măsurilor de prevenţie, restricţiile care sunt impuse şi de asemenea vaccinarea care trebuie să meargă în paralel şi care trebuie să fie principala modalitate prin care noi asigurăm imunizarea populaţiei – trebuie să fie cât se poate de bine gestionate”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la Antena 3, conform Hotnews.
În același context, coordonatorul campaniei de vaccinare a ținut să menționeze că 5% dintre cei vaccinați nu dezvoltă un răspuns imun, indiferent de tipul vaccinului administrat. Aceeași situație se poate întâmpla și după vindecarea de coronavirus. Există totuși un avantaj. Ei dezvoltă totuși un răspuns imun la nivel celular care protejează pacientul de forme severe sau critice de îmbolnăvire.
Marea problemă la ora actuală ține însă de scăderea vârstei bolnavilor și de faptul că cei mai mulți tineri se îmbolnăvesc cu tulpina din Marea Britanie a noului coronavirus, semnificativ mai ușor de contractat.
„Din nefericire, vedem că în contextul actual al infecţiei cu această tulpină britanică avem destul de mulţi tineri care sunt infectaţi şi media vârstei la pacientul care se internează în momentul de faţă în spital a scăzut destul de mult. Or, ca atare, trebuie să ne adaptăm din punct de vedere al strategiei, inclusiv strategia de vaccinare, la situaţia actuală. Şi ne uităm la ce se întâmplă în Centrul Vechi al Capitalei. Este important să asigurăm şi vaccinarea celor tineri tocmai pentru că ei reprezintă persoanele active şi cei care plimbă virusul dintr-o parte în alta.
Însă dacă ne concentrăm doar asupra acestei categorii de persoane şi nu-i protejăm şi pe cei vulnerabili, dat fiind faptul că aceste vaccinuri nu reduc la zero riscul de infecţie asimptomatică şi implicit de transmitere, practic, în acest caz menţinem un risc de expunere a persoanelor vulnerabile. Deci aceste două etape trebuie să meargă în paralel şi acesta este şi motivul, din 15 martie vom deschide şi etapa a treia”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.